Γιατί μαθαίνουμε την ομηρική γλώσσα;

Για να ανακαλύψουμε

Τι λέει στην πραγματικότητα ο Όμηρος.

Λένε πως ο Όμηρος πέθανε στην Ίο προσπαθώντας να λύσει ένα αίνιγμα που του έβαλαν κάποιοι νεαροί ψαράδες. Η λύση ήταν γελοία (ψείρες), όμως έγινε αφορμή να σβήσει η ζωή του τραγουδοποιού. Εμείς καλούμαστε να λύσουμε τον γρίφο του πιο ταξιδιάρικου έπους της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Να κολυμπήσουμε στη θάλασσα των λόγων του Ομήρου κ’ να φτάσουμε μαζί με τον Οδυσσέα στον θρόνο της Ιθάκης… ζωντανοί.

Περιεχόμενα: Εισαγωγή. Διδακτικές Ενότητες

Εισαγωγή

Μετά τον θάνατό του, ο Όμηρος αποθεώθηκε ως Ήρωας και θεϊκός Τραγουδιστής. Οι αρχαίοι Έλληνες (που, φυσικά, καταλάβαιναν καλύτερα από εμάς τα λόγια, την ποίηση, τη μουσική των ομηρικών επών) λάτρεψαν τον Συνθέτη αυτής της ποίησης. Τον άκουσαν, τον διάβασαν, τον ξαναδιάβασαν –και δεν έπαψαν να τον βρίσκουν Μεγάλο και τρανό. Όταν αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε τη γλώσσα την αρχική, εκείνη που χρησιμοποίησε η επική παράδοση για να εκφραστεί, θα δούμε μπροστά μας να ξεκαθαρίζουν όσα ήθελε, στην πραγματικότητα, να πει ο ποιητής.

Ο Όμηρος διάλεγε πολύ προσεκτικά τις λέξεις και κέντησε σταυροβελονιά ψιλή τους στίχους του, ώστε να εκφράσει τα ανέκφραστα της ανθρώπινης ύπαρξης. Δημιούργησε μαγικές εικόνες που διαλύονται και ανασυνθέτονται, ώστε να χωρέσει συγκροτημένες ενότητες από πληροφορίες που μας βοηθούν να ξεδιαλύνουμε τη σκέψη του –και να αναδιατάξουμε τη δική μας, ίσως.

Αλλά και η ηχητική εντύπωση των στίχων παίζει ρόλο για την καλύτερη απόλαυση της Οδύσσειας. Σειρές ήχων που ενισχύουν το νόημα των λέξεων, που το ολοκληρώνουν, που φέρνουν σε αντίθεση ή που δείχνουν ομοιότητες. Παρηχήσεις, με ήχους που επαναλαμβάνονται ΄ πάθη των φωνηέντων ΄ ήχοι που εκτείνονται κι εκτείνουν ΄ ήχοι γρήγοροι κ’ πηδηχτοί, ήχοι που σέρνονται αξιοπρεπείς, πομπώδεις.

Τέλος, πραγματικά… δεν είναι τόσο δύσκολο, να μάθει κάποιος να διαβάζει την Οδύσσεια από το πρωτότυπο. Ας είναι και λίγοι στίχοι…

Διδακτικές Ενότητες

Προσεχῶς.