Οδύσσεια: Περίληψη, Φαιακίς (ε – θ)

Το πρώτο κομμάτι της Φαιακίδας (4 ραψωδίες) μας δείχνει το ταξίδι του Οδυσσέα από το νησί της Καλυψώς ως τη λαμπρή υποδοχή του από τον λαό των Φαιήκων στη νήσο Σχερίη, όπου φτάνει μετά από ναυάγιο. Εκεί συμβαίνουν διάφορα μέσα σε λίγες μέρες, πάντοτε με κεντρικό πρόσωπο τον ναυαγισμένο ήρωα.

  • ραψωδία ε

Οι θεοί έχουν ξανά συνέλευση στον Όλυμπο. Η Αθηνά παραπονιέται στον Δία, ότι δεν έχει πάει ακόμα ο Ερμής στην Καλυψώ, κ’ πετυχαίνει έτσι την άμεση αναχώρηση του αγγελιοφόρου θεού για το νησί της Νύμφης, την Ωγυγίη.

Ο Ερμής μεταφέρει τα μαντάτα στην Καλυψώ ΄ εκείνη διαμαρτύρεται, αλλά δεν μπορεί να αψηφήσει την εντολή του Δία. Σε μία τελευταία προσπάθεια να πείσει τον ήρωα να μείνει μαζί της, του υπόσχεται αθανασία, όμως εκείνος είναι αμετάπειστος. Σκαρώνει στα γρήγορα μία σχεδία κ’ φεύγει, μαζί με τις προμήθειες που του δίνει η θεά.

Ο Ποσειδών παίρνει χαμπάρι τον ήρωα μεσοπέλαγα κ’ του ρίχνει μία τρικυμία κατακέφαλα. Η σχεδία διαλύεται, αλλά μία θαλασσινή θεά σώζει τον Οδυσσέα από πνιγμό. Ο ήρωας ξεβράζεται σε μιαν άγνωστη ακτή (Σχερίη, νησί των Φαιήκων) κ’ πέφτει εξουθενωμένος για ύπνο μέσα στις πυκνές φυλλωσιές.

  • ραψωδία ζ

Ο ποιητής εξιστορεί σύντομα την προέλευση των Φαιήκων κ’ της βασιλικής οικογένειας του νησιού. Η Αθηνά παρουσιάζεται στον ύπνο της βασιλοπούλας Ναυσικάς με τη μορφή μιας φίλης της κ’ της βάζει την ιδέα να κατέβει στο ποτάμι να πλύνει ρούχα. Πράγματι, η Ναυσικά ζητά άδεια κ’ άμαξα από τον πατέρα της Αλκίνοο και, μαζί με τις κοπέλες που τη συνοδεύουν, πάει στα “πλυντήρια” κοντά στην παραλία.

Η Αθηνά κάνει έτσι, ώστε να ξυπνήσει ο Οδυσσέας εγκαίρως κ’ να ικετέψει τη βασιλοπούλα να τον βοηθήσει. Η Ναυσικά περιποιείται τον ξένο κ’ στη συνέχεια τον καθοδηγεί να ακολουθήσει την άμαξά της ως τα πρόθυρα της πόλης, όπου βρίσκεται ναός της Αθηνάς. Ο Οδυσσέας σταματά στον ναό κ’ προσεύχεται στη θεά.

  • ραψωδία η

Η Ναυσικά φτάνει στο ανάκτορο του πατέρα της. Η Αθηνά, με τη μορφή νεαρής κοπέλας, δείχνει στον Οδυσσέα τον δρόμο για το ανάκτορο του Αλκίνοου κ’ τον συμβουλεύει να γυρέψει πρώτα τη βασίλισσα Αρήτη. Ο Οδυσσέας, καλυμμένος από τη θεά με παχιά ομίχλη που τον κάνει αόρατο στους διαβάτες, θαυμάζει στον δρόμο τη χώρα των Φαιήκων. Ύστερα, αόρατος ακόμα, μπαίνει στο ανάκτορο κ’ πέφτει ικέτης στα πόδια της βασίλισσας, όπως τον έχουν συμβουλέψει τόσο η Ναυσικά, όσο και η Αθηνά / νεαρή κοπέλα.

Οι Φαίηκες υποδέχονται τον ξένο κ’ η Αρήτη τον ρωτά πούθε έφτασε στα μέρη τους. Ο Οδυσσέας, χωρίς να αποκαλύψει ακόμα την πραγματική του ταυτότητα, διηγείται την περιπέτειά του από το νησί της Καλυψώς ως το νησί των Φαιήκων. Αργά το βραδυ, η οικογένεια κ’ ο ξένος πέφτουν για ύπνο στο ανάκτορο.

  • ραψωδία θ

Την επόμενη μέρα, ο Αλκίνοος συγκαλεί συνέλευση των Φαιήκων. Τους παρουσιάζει τον ξένο κ’ προτείνει να τον στείλουν σπίτι του με δικό τους πλοίο κ’ πλήρωμα. Όσο ετοιμάζεται το καράβι, οι Φαίηκες τρωγοπίνουν, ενώ ο βάρδος Δημόδοκος τραγουδά για τον τσακωμό του Αχιλλέα με τον Οδυσσέα στην Τροία.

Στη συνέχεια, διοργανώνονται αθλητικοί αγώνες προς τιμήν του ξένου, που μάλιστα αγωνίζεται στον δίσκο κ’ νικάει. Ο Αλκίνοος προστάζει τους Φαίηκες να δείξουν στον ξένο τις ικανότητές τους στον χορό ΄ ο Δημόδοκος τραγουδάει για τους παράνομους έρωτες του Άρη κ’ της Αφροδίτης κ’ ο ξένος επαινεί τους χορευτές.

Ο Αλκίνοος και η παρέα του επιστρέφουν στο ανάκτορο κ’ το βασιλικό ζεύγος ετοιμάζει δώρα για τον ξένο. Στήνεται δείπνο για τους παριστάμενους κ’ ο ξένος παρακαλεί τον Δημόδοκο να τραγουδήσει για το τέχνασμα του ξύλινου αλόγου της Τροίας, αλλά τελικά βάζει τα κλάματα ακούγοντας το τραγούδι του βάρδου. Ο Αλκίνοος κρίνει πως είναι ώρα να ρωτήσει τον ξένο για την ταυτότητά του.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *