Πλοκή της Οδύσσειας

Η σειρά των περιπετειών που συνθέτουν την υπόθεση της Οδύσσειας είναι πολύ προσεκτικά δομημένη από τον Όμηρο. Το ομηρικό έπος μοιάζει με ένα γιγάντιο παζλ: κάθε κομμάτι του, τεχνικά συναρμοσμένο με όσα προηγήθηκαν κ’ με όσα θα ακολουθήσουν, βοηθά να προχωρήσει η πλοκή κ’ φωτίζει νέες όψεις των ηρώων κ’ του κόσμου μέσα στον οποίο κινούνται.

Από τις μεγαλύτερες ενότητες (Τηλεμάχεια, Φαιακίς, Μνηστηροφονία) ως τις υπο-ενότητες, που τις απαρτίζουν, και ως την τελευταία ατάκα των διαλόγων της, η Οδύσσεια αποτελεί ένα σύνολο δομημένο με εξαιρετική μαεστρία. Ας εξερευνήσουμε, λοιπόν, πώς ταιριάζουν τα κομμάτια αυτού του συνόλου μεταξύ τους:

 

Συνολικά

 

Περίληψη της πλοκής του έπους, χωρισμένη κατά ενότητες και ραψωδίες. Μία συνολική εικόνα της Οδύσσειας με συνοδευτικές εικόνες κ’ βίντεο, με στόχο την καλύτερη αποτύπωση της υπόθεσης κ’ την ένταξη των επιμέρους περιπετειών σε ένα γενικότερο πλαίσιο.

  • In Media Res: Από το Σημείο που Υπόσχεται Αγωνία κ’ Δράση.

Ο Οδυσσέας έκανε δέκα χρόνια να επιστρέψει από την Τροία στην Ιθάκη –κι όμως, ο Όμηρος ξεκινάει την εξιστόρησή του λίγες μόλις εβδομάδες πριν την πολυπόθητη άφιξη. Ο ποιητής εφαρμόζει ένα αφηγηματικό τέχνασμα που του επιτρέπει να “παίξει” με την ιστορία κ’ με τους ακροατές του. (Έρχεται σύντομα.)

 

Προοίμιο

Έρχεται σύντομα. 

 

Τηλεμάχεια

 

  • Τηλεμάχεια: Οι Περιπέτειες του Γιου του Οδυσσέα

Ο Τηλέμαχος μεγαλώνει στην Ιθάκη, ενώ ο πατέρας του θεωρείται χαμένος κ’ ανεπιθύμητοι μουσαφιραίοι έχουν κατακλύσει το πατρικό ανάκτορο. Με τις συμβουλές κ’ τη βοήθεια της θεάς Αθηνάς, ο νεαρός αρχίζει να παίρνει στα χέρια του τις καταστάσεις που τον ταλαιπωρούν κ’ ξεκινάει για το δικό του ταξίδι στη ζωή.

 

Φαιακίς

 

  • Φαιακίς: Οι Περιπέτειες του Οδυσσέα, Αυτοπροσώπως.

 

Μνηστηροφονία

 

Έρχεται σύντομα.